DAGOPLEIDING

dagopleiding

“Het kappersvak is geknipt voor jou!”

Kappersacademie Roermond is door het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap geregistreerd bij het centraal register beroepsopleidingen (CREBO), daarom hebben de leerlingen de zekerheid dat ze deelnemen aan een kwalitatief goede opleiding. Wij zijn een branche erkende opleiding.

Kosten dagopleiding

De 2-jarige beroepsopleiding verloopt volgens het landelijk competentie gericht onderwijsssysteem, ook wel CGO genoemd. Dit is een door het ministerie van onderwijs erkende beroeps opleiding. Hiervoor bestaat de mogelijkheid tot Studifinanciering of Tegemoetkoming ouders in de kosten.

De 2-jarige Dagopleiding Allround Hairstylist Dame en/of Heer, niveau 3: (MBO)

Ben je 18 jaar en ouder dan is Studiefinanciering en OV mogelijk, kijk bij kosten Dagopleiding!

Wilt u weten hoeveel u precies kunt krijgen? Gebruik dan de rekenhulp Studiefinanciering.

https://duo.nl/particulier/footer/service/rekenhulpen/rekenhulp-berekenen-studiefinanciering.jsp

Praktijk/Examens
De opleiding is opgebouwd uit modules. Iedere module wordt afgesloten met een examen voor een deelkwalificatie. Aan het einde van de opleiding, als alle deelkwalificaties zijn behaald, ontvang je het rijks erkende diploma “ Kapper” en “Allround Kapper”. Deze diploma’s worden tevens in de hele Europese Unie erkend.

Om in aanmerking te komen voor het diploma Kapper niveau 2 dienen de volgende onderdelen met goed gevolg te worden afgerond.
1. 3 Proeves van bekwaamheid:
Proeve 1: Een dame knippen en föhnen (eenvoudig );
Proeve 2: Een heer knippen ( eenvoudig );
Proeve 3: Een dame of heer kleuren;
2. 3 Theorie-examens afsluiten met een voldoende:
Sociale communicatie en commerciële vaardigheden;
.Hygiëne, ARBO en Milieu;
Haaronderzoek haarverzorging;

3. Rekenen (2F);

4. Nederlands (2F): Luisteren, Lezen, Gesprekken voeren, Spreken, Taalverzorging en Schrijven. Per taalvaardigheid wordt 1 toets afgenomen.

5. BPV (stage) moet voldoen aan het wettelijk aantal uren en met een voldoende zijn afgerond.

6. Portfolio-opdrachten moeten met een voldoende voor de opleiding worden afgerond. In het kader van het competentiegericht onderwijs werken leerlingen gedurende de opleiding aan portfolio-opdrachten. De docenten van de kappersschool besluiten op basis van het portfolio of een leerling deel kan nemen aan de (kwalificerende) proeven.

Om in aanmerking te komen voor het diploma Allround Hairstylist Dame en Heer niveau 3 dienen de volgende onderdelen met goed gevolg te worden afgerond.
1. 5 Proeves van bekwaamheid:
Proeve 1: een dame knippen en föhnen/krultang ;
Proeve 2: Een dame creatief kleuren, snijden en watergolven(moderne techniek) ;
Proeve 3: Een dame lang haar opsteken en vlechten;
Proeve 4: Een heer gedekt knippen/ snijden en stylen;
Proeve 5: Een heer kort model knippen, baard/snor trimmen/scheren.

2. 8 Theorie-examens afsluiten met een voldoende:
Sociale communicatie en commerciële vaardigheden;
Permanenten;
Basisbehandelingen;
Hygiëne, ARBO en Milieu;
Haaronderzoek haarverzorging;
Kwaliteitszorg;
Kleuren;
Loopbaan/burgerschap.
3. Rekenen (2F);
4. Nederlands (2F): Luisteren, Lezen, Gesprekken voeren, Spreken, Taalverzorging en Schrijven. Per taalvaardigheid wordt 1 toets afgenomen.

5. BPV (stage) moet voldoen aan het wettelijk aantal uren en met een voldoende zijn afgerond.

6. Portfolio-opdrachten moeten met een voldoende voor de opleiding worden afgerond. In het kader van het competentiegericht onderwijs werken leerlingen gedurende de opleiding aan portfolio-opdrachten. De docenten van de kappersschool besluiten op basis van het portfolio of een leerling deel kan nemen aan de (kwalificerende) proeven.

Kappersacademie werkt met de keuzedelen “Imagestyling” , “barbier”en “ondernemerschap”
Deze drie keuzedelen zijn een verrijking naast het kappersvak en zijn voor onze studenten enorm verbredend. En ook al is het resultaat van het keuzedeel niet bepalend voor het slagen of zakken van de student: het vormt wel een verplicht onderdeel van het onderwijs en de examinering.

Imagestyling :
Via dit keuzedeel leert de beginnend beroepsbeoefenaar kleur- en stijladvies te geven aan een klant: op verzoek van de klant zelf of op verzoek van een opdrachtgever (bijv. werkgever, uitkeringsinstantie/re-integratiebureau, casting-/reclamebureau). Dit kan
zijn op verschillende gebieden van de persoonlijke verzorging: kleding, haar, make-up en geur – of een combinatie hiervan. In het advies gaat de beginnend beroepsbeoefenaar altijd uit van de persoonlijkheid van de klant. Hierbij wordt ook het doel van het
kleur- en stijladvies meegenomen (wat wil de klant cq. opdrachtgever bereiken; heeft hij een specifiek doel met het kleur- en stijladvies, bijv. sollicitatie of foto?).

Klantencontact en verkoop:

Het keuzedeel beschrijft het adviseren, verkopen en verlenen van service voor een beroepsbeoefenaar, die dit naast zijn functie doet.
Ondernemerschap MBO:
Het ondernemerschap richt zich op de elementen die minimaal nodig zijn om een onderneming op te starten en te runnen. Hierbij is uitgegaan van een zelfstandige zonder personeel of een freelancer.

Extra`s “Visagie” , “Nagelstyling” en “Barbier”

Visagie:
Heb je altijd al iemand perfect willen opmaken? Heb je altijd al een make-up aan willen brengen die geheel afgestemd is op de gelegenheid en kleding? Je leert diverse make-up technieken en leert deze toe te passen in de praktijk. Geschikt voor kappers die willen kennismaken met het vak visagie en meer willen halen uit hun beroep.

Nagelstyling:
Lijkt het jouw geweldig om de perfecte nagels te kunnen maken? Je leert niet alleen een uitgebreid aantal nagelstyling technieken, maar ook belangrijke kennis eromheen. Zo leer je alle eigenschappen van de hand, huid en nagel. Ook leer je hoe je op professionele wijze met klanten communiceert en nagelproblemen kunt herkennen en verhelpen.

Barbier:
Het beroep van barbier is één van de oudste in de wereld. Het is echt een vak van details en vakmanschap. In dit keuzedeel wil Kappersacademie het vakmanschap die bij een barbier hoort weer terugbrengen in het kappersvak. Klassiek scheren met open mes, trimmen en vormen van gezichtsbeharing, zowel baard als snor, en natuurlijk de klassieke herencoupés komen in dit keuzedeel allemaal aan bod. (inclusief lesmateriaal).



Toelatingseisen Dagopleiding MBO Allround Hairstylist Dame en/of Heer Niveau 3

Je kunt tot de 2-jarige Dagopleiding worden toegelaten als je tenminste aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

1. je bent tenminste 16 jaar oud

2. je hebt 12 jaar volledig dagonderwijs gevolgd

3. je hebt een diploma voortgezet onderwijs (vmbo – havo)

4. Uitzondering: voldoe je aan één van de voorwaarden, dan kun je ook met een niet afgeronde vooropleiding starten.

Aanmelden kan het gehele jaar door, vul het aanmeldformulier hiervoor in. Daarna zal een “intakegesprek” volgen waarvoor wij je zullen uitnodigen.

Opleidingsduur

De gehele Dagopleiding Allround Hairstylist Dame en/of Heer duurt bij een normaal studietempo 2 jaar. Je moet  op zo’n 3½ uur huiswerk per week rekenen.

Tijdens de opleiding is het noodzakelijk gedurende 40 weken per studiejaar 1 dag per week stage te lopen. De stageplaats in een kapsalon dien je bij een door het SBB erkende kapsalon uit te zoeken. Wij helpen hier graag bij.

Lesdagen en tijden

De opleiding start in september ( tussentijdse instroom is mogelijk ). De lessen vinden 5 dagen per week plaats, op maandag t/m vrijdag van 9.00 – 16.30 uur.

Vakanties en vrije dagen worden in overleg met de leiding vastgesteld en ingeroosterd, jaarlijks totaal 3 weken vakantie en ca.7 vrije dagen.

Modellen

In 2 jaar tijd het kappersvak leren Allround Hairstylist Dame en/of heer op Niveau 2 en/of 3. Door de eerste paar weken te oefenen op een oefenhoofd en het belangrijkste: aan de slag met veel, heel veel modellen( hierbij helpen wij jou graag), en daarna heeel veeel ervaring opdoen in onze KAPSALON. Zo ga jij het onder de knie krijgen. Tijdens de dagopleiding krijg je hierover uitgebreide informatie.

Examen

De opleiding is opgebouwd uit modules. Iedere module wordt afgesloten met een examen voor een onderdeel. Aan het einde van de opleiding, als alle onderdelen zijn behaald, ontvang je het rijkserkende diploma “ Allround Kapper” Niveau 3. Dit diploma wordt in de hele Europese Unie erkend.

Materialenset & studieboeken

Voor het volgen van de opleiding zijn professionele materialen en studiemateriaal (Pivot Point) nodig welke door de Kappersacademie worden verzorgd. Een compleet materialenset, bevat:

tas
toolbag
doosje vloeitjes
uitkamborstel
ventilatieborstel
föhn
tafelstandaard
oefenkop
coldwavemuts
verfkwast
watergolfrollerss
nekkwast
coupeschaar
ganzenbekklemmen
verf / fixatiebakje
studieboeken
vorkkam
knipschaar 
postichenaalden
fixatie sponsje
butterflyklemmen
permanentstaafjes
halve watergolfrollers
permanent wikkels
knipkammen
verfschort
brede kam
kapmantel
stylerkam
verfmantel
föhnborstels
naaldkam
open nekmes
clipsen
halve permanentwikkels

Examen:

De opleiding is opgebouwd uit competentie’s. De modules wordt afgesloten met een examen voor een onderdeel. Aan het einde van de opleiding, als alle onderdelen zijn behaald en de stage in een erkende kapsalon met een voldoende is afgesloten heb je recht op het rijkserkende diploma ‘Allround KAPPER’. Dit diploma zijn in de hele Europese Unie erkend. De examens worden afgenomen door STEBB en de kosten van de Examens worden apart in rekening gebracht door STEBB.

Verslag van werkzaamheden.

Jaarlijks maken wij een verslag van werkzaamheden, dit verslag wordt opgestuurd ter kwaliteitscontrole naar de onderwijsinspectie. Het verslag is ter inzage bij ons op school.

↓